۴ آذر ۱۳۹۲، ۱۴:۰۹

گزارش مهر/

آخرین روند بازسازی مناطق زلزله زده خراسان جنوبی/ نیمی از کمکهای دولتی بلا استفاده ماند

آخرین روند بازسازی مناطق زلزله زده خراسان جنوبی/ نیمی از کمکهای دولتی بلا استفاده ماند

بیرجند – خبرگزاری مهر: یک سال پیش بود که "زهان" لرزید و امروز با فرا رسیدن سالگرد زلزله خراسان جنوبی تنها یک سوم زلزله زدگان خانه های خود را بازسازی کردند.

به گزارش خبرنگار مهر،  15 آذرماه سال گذشته بود که زلزله 5.5 ریشتر بيش از دو هزار واحد مسکوني در۴۵ روستای شهرستان هاي زيرکوه، قاينات، درمیان و  بيرجند را دچار خسارت کرد و مسئولان با همکاری مردم آستین همت بالا زدن تا این مناطق را بازسازی کنند.

 تسهیلات و کمک های بلاعوض دولتی برای بازسازی مناطق زلزله زده خراسان جنوبی ابلاغ  و به حساب آسیب دیدگان پرداخت شد اما به گفته مسئولان تنها یک سوم از آسیب دیدگان زلزله سال گذشته خراسان جنوبی اقدام به ساخت و ساز واحدهای مسکونی کردند.

در این زمین لرزه خسارات ۳۰ تا ۱۰۰ درصدی به واحدهای مسکونی وارد شده که تاکنون حدود هزار واحد اقدام به بازسازی واحدهای مسکونی کردند.

ابلاغ تسهیلات و کمک های بلاعوض دولتی از مهمترین حمایت های دولتی از مردم در مناطق زلزله زده بوده اما مسئولان هشدار از این می دهند که عدم استفاده از این تسهیلات منجر به بازگشت این کمک ها می شود.

600 واحدمسکونی زلزله زده در خراسان جنوبی بازسازی شد

معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی در گفتگو با مهر، اظهارداشت: با گذشت نزدیک به یکسال از وقوع زمین لرزه استان هم اکنون 600 واحد مسکونی بازسازی شده و پایان کار دریافت کرده اند.

سیدحسن حسینی با بیان اینکه این زمین لرزه در چهار شهرستان استان به وقوع پیوسته است، افزود: از دو هزار واحد آسیب تنها هزار واحد اقدام به بازسازی واحدهای مسکونی کردند.

وی با بیان از دو هزار واحدمسکونی خسارت دیده در زمین لرزه یک هزار و 361 واحد برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شدند، افزود: از این تعداد یک هزار و 137 واحد موفق به عقد قرارداد با بانک شدند.

حسینی اضافه کرد: از این تعداد هزار و 73 نفر اقدام به ساخت و ساز واحدهای مسکونی خود کردند.

نیمی از کمکهای بلاعوض دولتی بلااستفاده ماند/مردم در بازسازی مشارکت کنند

وی با بیان اینکه در این زمین لرزه چهار میلیارد تومان کمک بلاعوض برای زلزله زدگان استان تخصیص و به حساب مردم پرداخت شده است، عنوان کرد:از سال گذشته تاکنون تنها نیمی از تسهیلات توسط مردم جذب شده و مابقی در حساب مردم بلااستفاده مانده است.

معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه به ازای هر واحد مسکونی مبلغ دو میلیون تومان کمک بلاعوض دولتی به حساب مردم پرداخت شده است، افزود: خسارت دیدگان تنها با آغاز عملیات اجرایی ساختمان و اقدام به ساخت مجاز به برداشت این مبلغ هستند.

حسینی با تاکید بر اینکه این کمک های دولتی با پیگیری های جدی مسئولان به استان پرداخت شده است، خواستار مشارکت مردم و اقدام به ساخت و ساز واحدهای مسکونی شد.

وی عنوان کرد: کمک های بلاعوض دولتی قابل برگشت بوده و در صورت اقدام نکردن متقاضیان برای ساخت واحدهای مسکونی این مبالغ از حساب افراد برگشت داده خواهد شد.

حسینی مبلغ تسهیلات پرداخت شده به استان را 25 میلیارد تومان عنوان کرد و بیان داشت: به ازای هر واحد مسکونی 12و نیم میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه با بازپرداخت 15 ساله به خسارت دیدگان پرداخت شده است.

وی با بیان اینکه هم اکنون 600 واحد مسکونی آماده تحویل به متقضاین است، افزود:هم کنون 995 واحد در مرحله بتن ریزی، 933 واحد اسکلت ، 798 واحد قف ئ 844 واحد سقف کاری هستند.

معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی یادآور شد: با مراحل اجرایی انجام شده هم اکنون 400 واحد در مراحل مختلف اجرایی است.

مهر تاييد بنياد مسکن کشور بر بازسازي منطقه زلزله زده زهان

مدیرکل بنياد مسکن خراسان جنوبی گفت: اصول منشور اصلي بازسازي بنياد مسکن در منطقه زلزله زده زهان رعايت شده و به تاييد بنياد مسکن کشور رسيده است.

علی‌اصغر آسمانی‌ مقدم  در اواخر مهر ماه امسال گفته بود: رئيس سازمان بنياد مسکن کشور در نامه اي بازسازي اصولي مناطق زلزله زده استان را تاييد و عملکرد بنياد مسکن استان در اين مناطق را مطلوب ارزيابي کرده است.

وی افزود: برخي فاکتورها و اصول ساخت و ساز در مناطق زلزله زده استان بهتر و بيشتر پياده سازي شده است.

مدیرکل بنياد مسکن خراسان جنوبی ادامه داد: در اين نامه آمده است؛ در بازسازي ها بر اساس فشار و جو رواني حاکم گاه بايد پيمانکار فعال يا از استان هاي معين استفاده شود اما بازسازي اخير در خراسان جنوبي بيشتر با تکيه بر مشارکت و حضور مردم انجام شده که اقدامي صحيح و اصولي در بازسازي است.

 آسمانی مقدم تصریح کرد: بر اساس سياست‌ها، بنياد مسکن در بازسازي بايد سياست گذار باشد و مصالح و منابع را براي مردم آسيب ديده تامين کند اما محوريت بازسازي با مردم و نظارت با بنياد مسکن است که خوشبختانه در بازسازي مناطق زلزله زده استان تمام اصول و مراحلي که جزو منشور اصلي بازسازي است، رعايت شده است.

 وي با بیان اینکه در اين نامه از مشارکت مردم قدرداني شده است، بیان داشت: اگر مردم همکاري نمي‌کردند با مشکلاتي مواجه مي‌شديم که نمونه آن در استان بوشهر ايجاد شد، هر چند واحدهاي بزرگ‌تر و با سيستم سازه اي متفاوت در اين استان احداث شده و بيشتر از بازسازي در خراسان جنوبي هزينه ‌بر بود اما به دليل مشارکت پايين مردم ميزان رضايتمندي از بازسازي به نسبت در اين استان کمتر بود.

درآمد پایین روستائیان عامل عدم استقبال از بازسازی واحدهای مسکونی

یکی از اهاالی منطقه زلزله زده درمیان در گفتگو با مهر، علت عدم استقبال از تسهیلات و کمک بلاعوض دولتی برای باسازی واحد مسکونی خود را درآمد پایین و عدم توانایی در پرداخت اقساط عنوان کرد.

علی خسروی اظهارداشت: همچنین نداشتن ضامن از دیگر دغدغه های مردم است که موجب عدم استقبال از تسهیلات شده است.

وی گفت: البته اگر چه روستاییان در باز  پرداخت اقساط رقم فعلی تسهیلات مشکل دارند اما افرادی هم هستند به خاطر اینکه می دانند با تسهیلات فعلی نمی توانند کار را به اتمام برسانند اقدام به بازسازی نکرده اند.

به گفته وی  رقم تسهیلات بازسازی پایین است و روستائیان بضاعت مالی ندارند که سهم  آورده خود را افزایش دهند.

تمام حرف مسئولان این است که مردم آستین همت بالا بزنند و  منازل خود را بازسازی کنند و  اولويت بنياد مسکن در زمينه بازسازي مناطق آسيب ديده هم، بازسازي اين مناطق با کمک و همياري خود مردم است.

و اما درد مردم.......

فقر جزوي از زندگي روستاييان محروم خراسان جنوبی شده است  روستاییانی که اذعان دارند درآمد آنها در سال شاید به 500 هزار تومان هم  نرسد اما عادت کرده اند به این نداشتن ها و اگر چه همه آرزویشان داشتن خانه مستحکم است تا خانواده شان از حوادثی مثل سیل و زلزله در امان باشند اما نداری آنها موجب شده تا زیرهمین سقف های لرزان روزها و شب ها را سپری کنند و دست دعا بردارند که زلزله نیاید و خانه هایشان را خراب کند چون اگر این را هم از دست بدهند دیگر باید زیر سقف آسمان سر بر زمین بگذارند.

بسیاری از روستائیان خراسان جنوبی اگر چه امیدهایشان به کمکهای دولتی بوده اما با وضعیت موجود خود دیگر انگار عطای کمکهای بلاعوض را به لقایش بخشیده اند و می گویند با یک یا دو میلیون مگر می توان خانه ساخت؟ ما چیزی در بساط نداریم که بخواهیم خانه هایمان را دوباره بسازیم محرومانی که بارها بیان کرده اند مگر خودمان دلسوز خانواده مان نیستیم  و باید منتظر باشیم که کسی به ما بگوید که خانه هایتان را مستحکم کنید مگر ما روزهای درد و زیر آور رفتن زندگی خود و  دوستانمان را ندیده ایم،  اما مگر بازسازی با جیب های خالی می شود!

...............

گزارش: فاطمه زیراچی

 

کد خبر 2182362

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha